Două din cele mai cunoscute genuri ale artei plastice


I. Natura moartă mai poartă numele și de natură statică, deoarece suprafața de lucru prezintă elemente imobile (neînsuflețite). Acest gen începe să se formeze în jurul secolului al XVI-lea, ca urmare, după o perioadă de evoluție, în secolul al XX-lea este folosit în cele mai diverse variante.
 În general natura statică este reprezentată prin: fructe, legume, flori, vaze, diferite boluri, unori chiar cărți și reviste.
 Această tehnică prezintă câteva etape esențiale pentru construirea corectă și reală a imaginii. Totul începe prin stabilirea poziției planșei luând în vedere înălțimea și lățimea, apoi se trasează o dreaptă care să delimiteze planul vertical de cel orizontal (este foarte important ca această linie să fie situată sub mijlocul planșei). Înainte de a desena obiectele propriu zis trebuie să trasezi o formă geometrică în care consideri că s-ar încadra elementul, nu uitați să măsurați dimensiunile altfel imaginea va fi deformată. Aspectul armonios provine de la respectarea unor rapoarte dintre plin-gol și aranjarea dreapta- stânga.  

Henri Matisse, Peștii roșii
Ion Andreescu, Natura moartă



II. Peisajul, este un concept care se dezvoltă în secolul al XVI-lea și cunoaște o prosperitate excepțională deoarece artiștii erau foarte încântați de nivelul emoțional pe care îl poate conține o astfel de pictură. Fregventa utilizare a acestei tehnici este datorata largii libertății cu care pictorul putea să își manifeste creativitatea reușind să pună pe planul de lucru nu doar estetica ci și trăirile pe care le avea în acele momente. Nu doar fondatorul era privilegiat prin acest gen ci și privitorul care putea să vizualizeze tabloul cu ce ochii dorește formându-și propria opinie despre lucrare. În aceste picturi se regăsesc: anotimpurile unui an (iarnă, primăvară, vară și toamnă), o paletă largă de culori, distincte forme de relief și zone geografice ( deal, munte, mare, deșert, păduri, etc.), dar și momente ale zile; întunericul manifestat prin prezența lunii sau ziua redată prin razele puternice ale soarelui. Această componență diversă permite oamenilor o variație mare de modele, reușind să își regăsească plăcerea în artă.


Nicolae Grigorescu, Peisaj


Ion Andreescu, Stejarul
                                                                        
                                                                                   




                  



                                                                                   

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Câinele - Cel mai bun prieten al omului?

China și cultura sa străveche

Arta de a desena