China și cultura sa străveche

Dacă ai primi o invitație la o conferință despre arta chineză, ai accepta să mergi?

Imagini pentru dinastia shang vaselor de navigație Ei bine dacă eu aș fi primit o astfel de întrebare în urmă cu câteva săptămâni, răspunsul meu era cu siguranță „nu” deoarece nu mă interesa subiectul și nici nu știam foarte multe lucruri despre ea.
Această artă evoluează odată cu dinastia în care se găsește. Prima dintre ele este Dinastia Shang, în această perioadă chinezii s-au pliat mai mult pe conceperea vaselor, caracterizate prin dimensiuni foarte mari și fabricație din bronz. Erau foarte atenți la decorațiuni, deoarece prin acestea li se aduceau ofrande strămoșilor, predominau creaturile mistice în preponderență dragonii.

Imagini pentru dinastia zhou jad Intersecția acestei dinastii cu perioada Zhou, aduce schimbări în artă mai pe toate planurile. Se introduce un nou material de lucru jad-ul care nu este la fel de practic ca bronzul, fiind necesară importarea lui. Se descoperă în aceeași ani și lacul (substanță din seva procesată a unui corp). Dar și acesta ridică mari probleme, deoarece necesită o lungă perioadă de uscare a straturilor, aici plusul era adus de produsul finit care avea o strălucire aparte.

   Și această cultură prezintă ceva uimitor lumii!

Imagini pentru Qin Shi Huangdi Să ne reamintim puțin despre primul împărat chinez, Qin Shi Huangdi (221î.Hr-210 î.Hr). Deși domnia lui nu a fost foarte lungă acest om a reușit să pornească construcția unor lucruri mărețe precum Marele Zid Chinezesc, care a rămas în istorie ca fiind una din cele mai splendide construcții. Datorită acestor fapte, conducătorul a avut parte de un mormânt valoros tocmai în incinta Mausoleului Qin Shihuangdi. Care devine renumit prin descoperirea unei armate de teracotă (ceramică); a fost găsit din întâmplare  de către niște săteni care doreau să sape un puț, în anul 1974. Imaginați-vă că acești luptători sunt făcuți cu atâta exactitate încât fiecare cântărește circa jumătate de tonă iar înălțimea medie este de 1,80 cm, uni au în dotarea lor arme adevărate (arcuri, săbii) . În momentul poziționări au fost aranjați în ordine după model armate reale. În urma cercetărilor efectuate, se consideră că această armată avea un rol precis prin care trebuiau să îl apere pe împărat și în lumea de apoi.

Imagine similară
Armata de teracotă
  
Imagine similară
Marele zid chinezesc
   
 În continuarea arta chinezească trece și prin următoarele dinastii care îi aduc noi îmbunătățiri, ajutând-o să ajungă în ziua de azi la modernitate completă fără să uite de tradiționalismul cultural.

                                  

Comentarii

  1. Mereu mi s-a părut interesantă cultura și arta din țările asiatice. Par atât de diferiți de noi, nu doar prin proporțiile feței, ci și prin mentalitate.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Câinele - Cel mai bun prieten al omului?

Arta de a desena